Mekkora helyre van szükség egy konyhaszigethez?

Ingatlantájoló.hu 2019.06.12 19:38:51

Egy konyhasziget praktikus lehet a konyhában, és megfelelő tervezéssel, még a kisebb konyhákban is helyet kaphat.


 

Egy jól tervezett konyhasziget segítheti a munkánkat, helyet adhat az előkészítéshez, plusz tárolóhelyként, sőt akár még étkezőpultként is funkcionálhat. Egy rosszul tervezett konyhasziget azonban akadályozza a konyhai munkát. Vannak olyan kicsi konyhák, ahová egész egyszerűen nem való a sziget, de minden konyhában fontos, hogy a sziget méretét a konyha méretéhez igazítsuk. Mai cikkünkben megmutatjuk, hogyan határozhatjuk meg a sziget ideális méretét, és ötleteket adunk azoknak is, akiknek annyira kicsi a konyhájuk, hogy egy konyhasziget szóba sem jöhet.

Hagyjunk kellő szabad területet

A konyhaszigetünk méretét elsősorban az fogja meghatározni, hogy mekkora konyhánk van, és ebből mekkora helyet foglal el a konyhaszekrény és milyen elrendezésben. A legfontosabb mértékadó ugyanis az, hogy a konyhasziget mind a 4 oldalán minimum 80-80 cm széles szabad területnek kell lennie, akár konyhaszekrény, akár üres fal, akár bármilyen egyéb berendezési tárgy van a szemközti falon, de az ideális távolság inkább az 1 m.

Ennek az érdi családi háznak a konyhájában minden oldalról megfelelő távolság van a sziget körül.

Még több képért kattintson a fotóra!

Fontos a biztonság

Ha a konyhát többen használjuk, mindenképp legyen inkább a távolság 1 m, de ha egyedül használjuk, akkor is biztonságosabb az 1 m, a sziget azon oldalain, melyekkel szemben konyhaszekrény áll. Különösen fontos ezt az 1 m távolságot megtartani ott, ahol a mosogatógép ajtaja, vagy a sütő ajtaja lenyílik, mert ezek a legveszélyesebbek.

Kép forrása: houzz.com

Van-e olyan, hogy túl nagy a távolság?

Természetesen a túl nagy távolság sem jó megoldás, hiszen lassíthatja a konyhai munkamenetet, ha sokat kell gyalogolnunk. Az 1,2 m-es távolságnál szélesebb közlekedő rész mindenképp túl nagy, ott ahol az egyes konyhai munkafolyamatok zajlanak. Ugyanakkor egy üres fallal szemben, vagy a nem közvetlenül konyhai munkához kapcsolódó bútorok (például étkezőasztal, tálalószekrény) között lehet nagyobb a távolság.

Ebben a XVI. kerületi családi házban ezt remekül megvalósították.

Még több képért kattintson a fotóra!

Ha egy már meglévő konyhába szeretnénk szigetet, akkor ezek alapján már könnyedén felmérhetjük a lehetőségeinket. Egy most tervezett konyhába azonban először a fal mellett elhelyezkedő berendezéseket tervezzük meg, és csak ezután határozzuk meg a konyhasziget helyét, méretét.

Mi a legkisebb méret?

Tehát, ha kisebb a konyhánk, akkor értelemszerűen, kisebb konyhaszigetet tervezünk, de mi az a legkisebb méret, ami egyáltalán még használható konyhaszigetként. Nos, a legkisebb méret az 1x1 m attól függően, hogy milyen konyhai gépet kívánunk a konyhaszigetbe beépíteni. Ha semmilyen gépet nem szeretnénk beépíteni, csak plusz munkafelületet szeretnénk, akkor még 60x80 cm-es sziget is elfogadható, ennek a szegedi családi háznak a konyhaszigete is kb. ekkora lehet.

Még több képért kattintson a fotóra!

Milyen funkciók kerüljenek bele?

A konyhaszigetünk méretét természetesen meghatározza az is, hogy mennyi mindent szeretnénk beépíteni, mire szeretnénk használni. De ha helyhiány miatt nem megoldható, hogy minden belekerüljön, akkor inkább mondjunk le valamiről, minthogy egy feleslegesen nagy, rosszul funkcionáló szigetünk legyen.

Kép forrása: houzz.com

A munkalap mérete is befolyásoló tényező

Nem mindegy, milyen munkalapot választunk, ugyanis bizonyos munkalapok csak bizonyos méretben érhetőek el, így ha nagyobbat szeretnénk, már nem tudják egy darabból leszabni, ami egy konyhaszigeten nem mutat jól. Ezért akármennyire is szeretnénk, és van is helyünk egy nagy konyhaszigethez, számoljunk azzal is, hogy találunk-e rá megfelelő munkalapot. Ha pedig mindenképpen nagy szigetet szeretnénk, alternatíva lehet munkalap helyett, a sziget csempével történő burkolása is.

Kép forrása: oldhouseonline.com

Ha nem fér el a sziget

Legyünk kreatívak, és ne csak négyszögletes szigetekben gondolkodjunk. Ott ahol nem fér el egy négyszögletes sziget, ott lehet, hogy van hely egy lekerekített sarkú, ovális, kör alakú, félköríves vagy épp háromszög alakú sziget számára.

Bár ebben a péceli sorházi lakásban valószínűleg nem a helyhiány indokolta, attól még nagyon jól mutat ez a különleges formájú konyhasziget.

Még több képért kattintson a fotóra!

Ha egy konyhasziget semmiképp sem fér el, akkor még mindig gondolkodhatunk egy félszigetben, ami egyik oldalával a falhoz illeszkedik, így az 1-1 m szabad teret nem 4, hanem csak 3 oldalán kell meghagynunk.

Ennek az I. kerületi lakásnak a konyhájába is ideális választás a félsziget.

Még több képért kattintson a fotóra!

Extrém kicsi konyhákba pedig jó megoldást jelenthetnek a kerekeken guruló zsúrkocsik, amiket bármikor a falhoz tolhatunk, ha útban vannak, ugyanakkor mégiscsak plusz tárolóhelyet és plusz munkafelületet is biztosítanak, ha épp úgy van rájuk szükség.

Kép forrása: anfirock.com

Ne felejtsük el, hogy minden lakás egyedi, így egy konyhasziget kialakításánál is otthonunk egyedi paramétereit kell figyelembe vennünk. Ebben a XIV. kerületi lakásban például a konyha helyén lehetőség volt egy nagyobb fürdőszoba kialakítására, így a konyha a hallba került. A hall egyedi formáját kihasználva itt két, egymással párhuzamos félsziget bizonyult ideális megoldásnak. Egyikben a főzőlap és a sütő, másikban a mosogató kapott helyet, étkezőpulttal a másik oldalán. Mindezek háttereként a falhoz került a felső szekrényes konyhaszekrény, mely inkább csak tároló funkciót tölt be.

Még több képért kattintson a fotóra!

 

Hozzászólások